michel szulc krzyzanowski

 conceptual photography

BIOGRAFIE

(tot maart 2023)

Michel Szulc-Krzyzanowski werd in Oosterhout N-B geboren in 1949.

Hij studeerde aan de Academie St. Joost in Breda en behaalde in 1970 zijn diploma in fotografie en vrije grafiek aan de Koninklijke Akademie in ’s-Hertogenbosch. Sindsdien werkt hij als autonoom fotograaf.

Aan de ene kant maakt hij artistiek-conceptuele foto’s die in musea en galeries worden geëxposeerd. Aan de andere kant maakt hij sociaal-documentaire fotografie in de vorm van foto-projekten.

In 1971 exposeerde hij voor de eerste keer zijn fotosequenties, in het Noord-Brabants Museum in ’s-Hertogenbosch. In1972 had hij zijn eerste buitenlandse tentoonstelling met zijn fotosequenties in het Camden Arts Centre in Londen. Michel Szulc-Krzyzanowski werkte tot 1985 aan zijn zwart-wit sequenties in Europa, Noord-Afrika, de Verenigde Staten en vooral Mexico. Vanaf 1995 tot 2000 werkte hij opnieuw op de vroegere sequentielokaties in Mexico aan de VISTA.-serie. In 2000 verhuisde hij zijn basis van Nederland naar Spanje en werkte in het Parc Natural Cabo de Creus aan de Punta Prima-serie. In 2005 verliet hij Cadaques om verder te leven en werken zonder een vaste woon- en verblijfplaats. Sindsdien werkt hij op allerlei lokaties wereldwijd, maar verblijft regelmatig langere periodes in zijn kampeerauto in Mexico. Aldaar werkt hij aan geheel nieuwe conceptuele fotografie, 3-dimensionale sequenties, aan dezelfde westkust van Baja California waar hij in 1979 met zijn sequenties begon.

Zijn artistiek-conceptuele foto’s werden geëxposeerd in o.m. het Stedelijk Museum in Amsterdam, Centre Beaubourg in Parijs, Ludwig Museum in Keulen en het San Francisco Museum of Modern Art die zijn werk tevens voor hun kunstkollekties aankochten. Van zijn artistiek-conceptuele foto’s zijn 5 fotoboeken gepubliceerd.

Zijn autonoom-documentaire fotografie heeft eveneens een conceptuele grondslag. 

Hij werkt op basis van eigen ideëen zoals het fotoprojekt ‘Henny’. Een willekeurige vrouw is vanaf haar 16e jaar, sinds 1976, fotografisch gevolgd in haar dagelijkse leven wat tot nu toe in 6 fotoboeken is gepubliceerd. 

Veel van zijn fotoprojekten hadden betrekking op de Derde Wereld zoals ‘Gewoon Afrika’, het leven van 4 inwoners van een klein dorp in Zimbabwe gedurende 3 maanden. 

Sinds 1998 werkte Michel Szulc-Krzyzanowski aan een serie fotoprojekten getiteld “World of…”. “World of Love” ( hoe in vier gezinnen wereldwijd de mensen van elkaar houden), “World of Energy” (20 vormen van energieproduktie en consumptie in 20 landen), “World of little heroes” (twee negenjarige gehandicapte meisjes in hun dagelijkse leven: Hasina in Bangladesh en Samantha in Canada) Vervolgens“The most beautiful people in the world” (mensen in tien landen die menen dat ze de mooiste in de wereld zijn) en"What the world has never seen"(mensen wereldwijd die laten zien wat niemand nog ooit zag).

Van zijn autonoom-documentaire fotografie zijn 13 fotoboeken gepubliceerd en talloze tijdschrift- en krantenpublikaties.