michel szulc krzyzanowski

 conceptual photography

Tijdschrift “Fotografie”.

Interview over zijn Masterclass met Michel Szulc Krzyzanowski door Diana Bokje in 2012.


Dansend naar huis.

Zou jij jezelf en je fotografie wel weer eens opnieuw willen uitvinden? Nieuwe wegen inslaan, opnieuw die opwinding willen voelen ècht bijzondere foto’s te maken? Als je wel eens met deze gedachten speelt, maar niet weet waar je moet beginnen is de masterclass van Michel Szulc Krzyzanowski misschien wel iets voor jou.

Michel Szulc Krzyzanowski heeft met zijn verschillende fotoprojecten veel ervaring opgedaan. Ervaring die hij graag deelt met anderen, maar niet vanuit een meester-leerling relatie. Tijdens zijn masterclass in het pittoreske dorpje Le Gorvello in Bretagne legt hij niets op van bovenaf, maar staat de deelnemer centraal.

Michel Szulc Krzyzanowski: “Het uitgangspunt van de masterclass is niet mijn werk, maar de ideeën van de deelnemer. Het gaat erom wat je bezig houdt, dat je dit koppelt aan je fotografie en je hierdoor tot vooruitgang komt. Het resultaat is dus tweeledig. Ten eerste schiet je er iets mee op voor jezelf en ten tweede kun je het fotografische resultaat delen met mensen die zich hierin zullen herkennen. Hierdoor zijn de foto’s niet alleen van belang voor jou, maar ook voor andere mensen.

De workshop begint met het één op één gesprek over wat jou bezighoudt. Samen kijken we hoe we datgene waar je mee bezig bent tot een opdracht kunnen formuleren waar je een week lang mee aan de slag gaat. Jij bepaalt wat je met je fotografie wil doen: welke nieuwe wegen je met je werk wil bewandelen. Waarbij ik aan je zijde sta om je te inspireren, motiveren en helpen om belangrijke stappen voorwaarts te maken. Door samen de antwoorden te vinden die jij met je meedraagt. Na een week ga je dansend naar huis.”

Interactie voedt de discussie

De masterclass is voor iedereen die wil groeien in zijn fotografie. Het doet er niet toe op welk niveau jij je fotografie beoefent. Dat kan beroepsmatig zijn of als parttime activiteit, ervaren of pas begonnen. De deelnemers vormen dus een gemêleerd gezelschap met mensen van de academie, van fotoclubs, professionals, kunstenaars en vrijetijdsfotografen. “Doordat iedereen een ander uitgangspunt en manier van werken heeft, opent dit je ogen voor hoe anderen er tegen aankijken. Iedere avond wordt het werk met elkaar besproken. De interactie tussen de deelnemers voedt de discussie waardoor deze heel effectief is.”

Vorig jaar deden Photo Aacademy Award winnares Inge van Iersel en vrijetijdsfotograaf Johan van der Boomen mee aan de masterclass. Zij delen graag hun ervaring met ons.

Waarom besloot je aan de masterclass deel te nemen?

Inge: “Ik ging daarheen omdat ik heel erg gevangen zat in alles wat ik had geleerd op de academie. Tijdens die week in Frankrijk wilde ik mijn vrijheid opzoeken en de lol terugkrijgen in het spelen met je camera en weer leren kijken vanuit onbevangenheid. Daarnaast ben ik heel erg van het Henny project.”

Johan:“Voor mij was het doel om meer structuur en vasthoudendheid in mijn fotografie te krijgen en om zelf te leren mijn eigen ambities te formuleren.

Welke opdracht had je voor jezelf geformuleerd tijdens de masterclass?

Inge: “In eerste instantie heb ik mezelf gefotografeerd, naakt in een glooiende glanzend groen veld dat afgesloten tussen de bomen lag. Dat was een heel bevrijdende ervaring. Na die middag heb ik foto’s van Michel gemaakt.”

Johan: “Ik had een opdracht geformuleerd waarbij ik gericht op de locale markt mensen aansprak waarbij ik van tevoren al had nagedacht over de vormgeving. Door iedere keer hetzelfde standpunt en dezelfde vorm te kiezen ontstond er eenheid. Ik heb de kooplui benaderd met de vraag op welke product zij het meest trots waren. Ik kreeg een zeer goede respons op die vraag omdat de mensen door de vraag al vanzelf in de ‘trots’-modus schoten”

Was je tevreden over het resultaat?

Inge: “Ik was blij verrast. Ik vond het heel spannend om foto’s van de grote meester te maken. Vanuit onzekerheid lukt het niet, je moet erop vertrouwen dat het wat wordt. Het was leuk om de regie in handen te nemen en had dit soort fotografie nog nooit gedaan. Ik heb altijd heel erg de behoefte gehad aan de werkelijkheid en dat heb ik gevonden in de documentaire fotografie.”

Johan: “Ja, ik heb er veel van geleerd. Door het concept consequent uit te werken legde ik mezelf een beperking op en dat werkt heel goed.”

Heb je veel geleerd van de andere deelnemers?

Inge: “Ik was de enige deelnemer die een opleiding fotografie had gedaan. Dat was aan de ene kant jammer omdat de bespreking niet altijd zo diep ging als het niveau dat ik had aangekund, maar aan de andere kant heb ik veel geleerd van de vrijheid, onbevangenheid en plezier waarmee ze fotografeerden. Dat was echt mooi om te zien en daar werd ik best een beetje jaloers van. Het is leuk dat ik een opleiding heb gedaan, maar daardoor loop je wel het risico je onbevangenheid kwijt te raken. Hierin hebben de andere deelnemers mij enorm geïnspireerd.”

Johan: “Ik heb beter leren selecteren. De professionals en afgestudeerden die meededen aan de cursus kwamen veel strikter tot drie of vier goede foto’s in plaats van de twintig van mij.”

Zou je anderen de masterclass aanraden?

Inge: “Ja, zeker studenten en mensen die het werk van Michel inspirerend vinden, zou ik het aanraden. Michel is zo’n inspirerend en bijzonder mens. Verder is het een mooie omgeving, prettige verblijfplaats en is alles goed geregeld.”

Johan: “Je moet deze cursus doen omdat je zo verder kunt komen en omdat je bij fotografie als uitdrukkingsmiddel tegen grenzen aan loopt. De cursus is gericht op zelfwerkzaamheid en je wordt echt wakker geschopt. De benadering sprak me erg aan en ik voelde me daar heel vrij.”

TERUG