Home / Werk / Punta Prima

English

Nieuws
Tentoonstellingen
Werk
Fotoboeken
Biografie
Media
Contact
Blog

 

Introduktie

Cadaques is een pittoresk vissersdorp aan de Middellandse Zee ten noorden van Barcelona. Het heeft bekendheid omdat de surrealistische kunstschilder Salvador Dali in Cadaques woonde en werkte. Ook Picasso, Marcel Duchamp en Man Ray, alsmede vele andere bekende kunstenaars, woonden en werkten in dit dorp.

Van 2000 tot 2005 woonde en werkte Michel Szulc Krzyzanowski in Cadaques. Samen met ongeveer 30 andere internationale kunstenaars.Punta Prima

Het bijzondere dorp aan de Middellandse Zee is omringd door een hoge bergrug: het is slechts via een smalle, bochtige bergweg te bereiken.

Het gebied omheen Cadaques is een natuurpark. Het Parc Natural de Cabo de Creus. Dit is een beschermd natuurgebied waar niet gebouwd mag worden en alle andere strenge regels voor een natuurpark gelden.

Zo is Cadaques omgeven door een ongerepte en karaktervolle natuur die zich tientallen kilometers omheen het dorp uitstrekt.

In deze maagdelijke verlatenheid bevindt zich Punta Prima waar sedert de zomer van 2000 Michel Szulc-Krzyzanowski foto’s van modellen maakte in het karakteristieke landschap.

Gedurende periodes in het late voorjaar, de zomer en het vroege najaar, kwamen modellen naar Cadaques om voor Michel Szulc-Krzyzanowski te poseren.

Deze modellen werkten aan portfolios die bestaan uit opnames van hun gemaakt door bekende fotografen om zo een collectie belangrijke foto’s te creëeren.

Wanneer de weersomstandigheden gunstig waren, warm, weinig wind, heldere lucht, scherp licht, werden er sessies in het landschap van Punta Prima gehouden.

Er werd niet gewerkt met vooraf bedachte beelden, concepten of ideëen. Alle foto’s ontstonden op het moment zelf vanuit intuitie en inspiratie. Al werkend, fotograferend, lopend, pratend, zittend, kwamen ideëen op die steeds meteen werden uitgevoerd wat meestal weer tot nieuwe ingevingen leidde.

Omdat de Punta Prima-serie afhankelijk was van de aanwezigheid van Michel Szulc-Krzyzanowski in Cadaques, van een model en van de weersomstandigheden groeide de serie in een langzaam tempo.

De eerste exclusieve presentatie van een selectie van de Punta Prima serie was in de zomer 2003 in Galeria de la Riba in Cadaques, Spanje.