Home / Media

English

Nieuws
Tentoonstellingen
Werk
Fotoboeken
Biografie
Media
Contact
Blog

Recensie van Geert Swoenepoel in het Belgische Kunsttijdschrift Vlaanderen over het fotoboek "Sequences: the ultimate selection". April 2010.

 

Tussen 1975 en 1984 maakte de Nederlandse fotograaf Michel Szulc Krzyzanowski honderden sequences, reeksen foto's waarin een subtiele verschuiving optreedt, en die minstens uit twee afbeeldingen bestaat maar die soms tot hogere aantallen afbeeldingen kan oplopen.

Het zijn pogingen van de kunstenaar om vat te krijgen op tijd en gebeurtenissen.

In 1984 stopte Krzyzanowski vrij abrupt. Die periode werd afgesloten met de publicatie van "Sequences", met een voorwoord van David Travis, curator fotografie van het Art Institute in Chicago. De foto's van Krzyzanowski werden onder andere tentoon gesteld in het Stedelijk Museum in Amsterdam, Centre Beaubourg in Parijs en het Ludwig Museum in Keulen die zijn werk voor hun collecties aankochten.

Nu, 25 jaar later, publiceert Michel Szulc Krzyzanowski de "ultieme selectie" bij Uitgeverij Voetnoot. In "Sequences: the ultimate selection" zijn de 112 beste sequenties opgenomen. Daarbij zijn er ook dertig die nooit eerder zijn getoond of gepubliceerd. Het boek bevat meer dan 500 foto's. Ze werden genomen in Europa, Noord-Afrika, de Verenigde Staten en Mexico.

Krzyzanowski toont hoe tijd, ruimte, licht en schaduw met elkaar in interactie zijn, subtiel met elkaar en met de toeschouwer spelen. Krzyzanowski's foto's zijn het toonbeeld van subtiele, uitgepuurde eenvoud. Hij fotografeert eenvoudige dingen, enkel handen, een rots, stok of een schelp op de onmetelijke zandvlaktes waar hij dit werk maakt. In de reeksen die de fotograaf van deze ogenschijnlijke banale dingen brengt slaagt hij erin die alledaagsheid te overstijgen en op te tillen tot concrete poëzie. "Sequences: the ultimate selection" is een uitermate fraai vormgegeven boek dat voor de vakman èn voor de liefhebber van kunstfotografie een must is.

Geert Swoenepoel.